En turnusarbeiders harde hverdag

En turnusarbeiders harde hverdag

En turnusarbeider leve et merkelig liv. Når han eller ho tar fatt på periodan mellom arbeidsdagan kan det meste eller ingenting skje.

Når ongan e pakka og sekkan levert i barnehage og på skole. Når klokka ringe eller når han sjøl finn det for godt. Så starte dagen for en stakkars brannmann på frivakt i turnus.

Verst e det kanskje for den sortn som har hammer og sag som sitt lodd i livet. Sinnasnekkern bli en halt kattunge i forhold tel denna typen. Han veit at dagen blir lang uansett. Det evige oppussingsprosjektet stirrer han inn i auan. Enten det gjeld en bil, ei hytta eller huset. Den halvsvette arbeidsbuksa som heng i gangen må smøyes på jo før jo heller.

Kor man kan angre på at man nevnte at man sku bytta den registerreima, det kjøkkenet eller laga litt mer platting. Tynn i håret har han blitt etter all kløinga.

I et forsøk på å kose sæ med arbeidet, plasseres det ut diverse lasera og snore så det skal bli rett. Surre rundt i byen med hengeren full av plank eller søppel, med huskeliste i hodet og på dashbordet. Stakkars han som har så god tid..

 Ja, tidsklæmma kan ramme en stakkars turnusarbeider også..

Nån av dissa arbeideran har litt mer lystbetonte oppgava å se fram tel mellom arbeidsøkten på brannstasjonen.

 

Det finns mange ting å skrive på huskelista si når turnusarbeidern har «fri» (illustrasjon: Sven Tveit).

Først tenke æ å nevne de mange båteieran. Der finns mye rart blandt rederan i arbeidstokken.  bunnsmøring, skraping, ny plotter, sinkanoda som skal monteres etter at båten e satt ut, avanserte ekkolodd, ny juksa eller juksamaskina, sveise på flytebrygga, nattevakt i båtforeninga, bytte båtplass. «kor du har båten? Korsn fikk du plass der!?» kanskje en stamp t å ha fesken i? det må man ha. «Det ska ikke være fesk i båt!» Nån mener det og. Man må jo selvfølgelig ha Webasto!  Æ må ha det! Mye vil ha mer. Lage sæ arbeid. Vedlikehold e viktig.

Ut på sjyen , med hele familien uansett vær eller båtkunnskap. Nån går på grunn, nån tar betalt og andre kommer sæ knapt utfor moloen før kjærringa e kvalm, ungan e sur og man må gjøre vendereis.. husk båtvettreglan!

Andre variasjona av arten brannmann i turnus har havna inn i caravanistenes dype avgrunn. Her finn det og masse og skrive på huskelista når man har frivakt!

Måking av tak, sveise sæ rulle, justere parabol og fuktsjekk av vegga og tak. KFU 650, Bra barneløsning. Så e det tømming og fylling av diverse vesker i alskens tanka og rør, gass og bæsjveska i riktig rør. Man skal ha tunga rett i munn vesst man investere i sånt. Æ orker ikke å begynne å snakke om dissa hytten som mangle en vegg, eller spikertelt.. d har vi ikke tid eller spalteblass til.

Så kommer nu jakta, et halvt år med tråling av jaktmagasin og villmarksliv, utallige XXL-kataloga læst i lørve, test av nye fjellsko og 2000 leirdueskudd skal endelig betale sæ. Ut i marka før mårrakaffen, « Æ må være først på goplassen!». Selv turkartan på inatur.no e krøllat og ruta e klar. X-ped minst 7cm og 90 bredde. 3 børse på ryggen. Det nytter ikke å gå på fjellfuggel nu, ho e så var» Fryseran e full! «æ tok ho på setta»

 Nån e heldig og drar langt av gårde for å kunne avslutte dagen i jaktmarka med en jæger rundt bålgrua og for ei skakket stund glemme huskelista som ligg i vinduskarmen heime.

Nån turnusarbeidera e singel og har en anna type jaktsesong… Denne sesongen e lengre og mer komplisert, men kan være hard både fysisk og psykisk den og! Her går forberedelsan mer i vask og rydd av sjegg, laken, bad og vinduskarma. Sesongen e bevegelig rundt feria, helge og diverse festivala. Samme kommentaran som på den vanlige rypejakta kan faktisk også passe her: «Æ må på goplassen! «Ho e rape tullat om dagen!» Flokke sæ veldi» «Så ikkje fjæra, men æ fikk nu to!»

Denna jakta kan også bli kostbar, men belønninga eller fangsten kan bli rektig fin og av og til vare den lenger enn tel søndagen og i nån tilfella resten av livet.

Etter jakta kommer skisesongen. Her e nok et punkt æ kunne brukt mye tid på. Swixdress type tight, cera-flour, klistertape og nye skøyteski. Trailern til landslaget blir som en liten takboks å regne, sammenlikna med dissa karan. Pulsklokka på maks og xl1 i drikkebelte på ryggen. Milslukeran med blodsmak i kjæftn, sende bilda fra løypetraseean så snart de kommer såpass ned i hjerterytme at nævan igjen klare å håndtere en telefon.

Ei trygg havn

Det finns mange ting å skrive på huskelista si når turnusarbeidern har «fri». Først e det Rema som står for tur. Det e jo de som åpne først. Der går turnusarbeidern hvilelaust mellom reolan lamme et par pensjonista som gir stramme blikk. «e ikkje du i arbeid?» «Ka gjør du her så tidlig på mårran?» Etter at Rema e rana for Middag for under 100-lappen går turn videre tel Clas Ohlson, Jula, byggmakker og selvfølgelig Biltema. Her e d mye kløing i haue over størrelsa på rørdela og hullsage. dimensjona på plank, tau, skrua, oljefilter eller stolpesko. Vanligvis e det flere prosjekt innfor flere hådtverkergrena  som går parallelt, da kan det fort bli krøll. Arbeideren klare på et vis å gjøre sæ ferdig med runden etter en tur innom Felleskjøpet, det e nemlig der de fører dela tel Gaupen-hengera.

Han kommer sæ bare t brannstasjon. der vet han det finns ei trygg havn. Han trøkke sæ en kopp kaffe fra presskanna, han e gla den ikke laga slurpelyd så han må sætte på ny kok. Den siste dråpen fra kanna lander akkurat der den skal ned på det siste rundskrivet som ligg på bordet, dråpen slår seg sammen med alle de andre, så detta arket har nok alle lest. Nu kan han slappe litt av.

Etter ei stund kommer det flere rundt bordet, det vitses og flires. Nån lure på  korsn bil eller båt eller vogn eller sag eller arcteryx-jakke de skal kjøpe. De får mange råd. Veldi mange råd..

Etablerte sannheta og inøvde setninge verserer over bordet. Som de har gjort sia første gang det samla sæ nån av denne rasen rundt det gamle stuebordet på brannvakta.

Nån av dissa sannhetan blei etablert og lært for mange branngenerasjona sia. Og kunne vært interessant å studere i et organisasjonsteoretisk perspektiv..

Etablerte sannheta

Samtalen går freskt rundt bordet:

 • Åååja du gjør det på den måten..
 • E d ikke honda så e d ikke fræs
 • Kabe e proffverktøy Hobby e Hobby
 • Vi har ikke glømt å gjort det, det har gått i ett i dag!
 • Skoda e jo mye bil førr pængan, men tenk nu på andrehåndsverdien
 • Kjærringa ska nu ha mæ med på ferie, men æ har egentlig ikke nåkka løst å fær
 • Æ trur vaktsjæfen begynne å bli tøvat.
 • Ska du ha jobben gjort må du kjøpe skikkelig verktøy enten du har bruk for det eller ikke
 • D e ikke båt før du har dass i han!
 • E nu gla vårres vaktlag gjør det ordentlig, de andre gjør jo nesten ingen ting!
 • Ska du ikkje være med på jakt? Ka du e slags kar?
 • Kem e d sine dekk som står i vaskehalln, æ bli å hiv dæm ut!»
 • Kjærringen vet ikke kor godt de har det, de vet ikke nåkka anna.
 • Kommunen e blakk, vi har ikke råd, hør med sjæfen

Det klages over sjøllaga pappaperm og bleieskift. Mest av de som står oppi det, men de som har fått nån år i mellom sæ og pamperspakkan og voksiposan(eller saueskinnsposan) i barnevogna. De romantiserer tia lamme smårollingan og gleden med babygym og bæremeis.

Der finnes absolutt spor av kos med både nøye og misnøye her.Klokka går og samtalen ebbe utrolig nok ut, de fleste e ferdigsnakka.

Turnusarbeidern må videre, han vet det så inderlig godt, men der e alltid en som si: «Nei, sett dæ nu ned, ta dæ en kaffe! Korsn går det med; kjærringa, ungan, plattingen, nybilen, knean, sykkeln eller United.

Nu må han videre. Ungan ska hentes, barnebarn skal trilles, leverpostei skal kjøpes, ski skal smøres, olje skal skiftes, kone skal ringes, dekk skal skiftes, hus skal vaskes eller øl skal kjøpes.

Ensom og hard tilværelse

Det e en hard og ensom tilværelse førr den stakkars turnusarbeideren. I utakt med det normale arbeidslivet, ute av rytme stræve han sæ gjennom dagan, med et usagt press om at han har god tid tel å gjøre som han vil, prøve han så best han kan, med de evnan han har, å lage sæ en hverdag.

Men arbeidern har det nu egentlig veldig bra, det e bare at det e lett å glemme mellom slagan.

COMMENTS